Εκτιμηση-Αξιολογηση
Βασική προϋπόθεση της σωστής θεραπευτικής πρότασης-παρέμβασης αποτελεί η ορθή διάγνωση.
Λαμβάνοντας υπ΄όψη την ιδιαιτερότητα του ατόμου σε συνάρτηση με το πως αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του και ακολουθώντας μια ολιστική θεώρηση της ψυχιατρικής πράξης, θεωρώ απαραίτητη τη χρήση των διεθνών διαγνωστικών ταξινομήσεων ICD και DSM καθώς και επιστημονικά τεκμηριωμένων ψυχολογικών τεστ.
Η διαδικασία της διάγνωσης εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος και μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρία ή σε περισσότερες. Συχνά και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και πάντα σε συνεννόηση με το παιδί – έφηβο που χρήζει βοήθειας (σχεδόν πάντα επίσης σε συνεννόηση και με τους γονείς ή κηδεμόνες), καλούνται να συνδράμουν ενεργά στη διαδικασία λήψης ιστορικού μα και στη θεραπεία, άτομα που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή αυτού ή αυτής που χρειάζεται βοήθεια: συγγενικά πρόσωπα, (παππούδες-γιαγιάδες, αδέρφια, κ.α.), παιδιάτροι, νονοί, δάσκαλοι, παιδαγωγοί, προπονητές, πνευματικοί κ.α.
Σε ότι αφορά τους ενήλικες που χρήζουν ψυχοθεραπείας, θεωρώ αναγκαία την επικοινωνία μου με τον θεράποντα ψυχίατρο ενηλίκων
( υπεύθυνος πιθανής φαρμακοθεραπείας) καθώς επίσης με θεράποντες συναδέλφους μου οι οποίοι στηρίζουν τον ασθενή που ενδεχομένως πάσχει επίσης από σωματικές νόσους.
Όλα τα παραπάνω γίνονται εφικτά σε μια ελέυθερη βάση και ένα πλαίσιο διαμορφωμένο από τον θεραπαυτή και τον θεραπευόμενο και λοιπούς πιθανούς συνεργάτες (ιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.α.).
-Συχνότερες δυσκολίες ή διαταραχές ή παιδοψυχιατρικές νόσοι που αφορούν την Παιδοψυχιατρική διάγνωση, εκτίμηση, αξιολόγηση :
ΠΑΙΔΙΑ
0-1 ΕΤΟΣ
Συνήθως οι δυσκολίες και πιθανές διαταραχές σε αυτή την ηλικία είναι στενά συνεδεμένες με τη λήψη τροφής, τον ύπνο, πιθανή διέγερση ή παθητικότητα, καταστάσεις που συχνά αφορούν όλα τα βρέφη και που με δυσκολία διακρίνονται από παιδιατρικά ζητήματα. Αντιθέτως είναι αναγκαία η ορθή διαφοροδιάγνωση καταστάσεων όπου τα συμπτώματα των βρεφών συνδέονται με θέματα που απασχολούν τους γονείς (αγωνία για το πως θα ανταπεξέλθουν στο γονεϊκό τους ρόλο ή πιθανή συμπτώματα κατάθλιψης της μητέρας).
1-3 ΕΤΗ
Συχνά σε αυτή την ηλικία οι γονείς ή οι παιδίατροι παρατηρούν κάποια απόκλιση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ή ανησυχούν για τη δυσκολίες που αφορούν τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια της οικογένειας, πιθανώς παρουσιάζονται τροφικές διαταραχές ή διαταραχές του ύπνου ή ακόμα τα παιδιά αυτής της ηλικίας παρουσιάζουν επιθετικότητα ή ακόμα εναντιωματική συμπεριφορά.
4-18 ΕΤΗ
Αν και το ηλικιακό εύρος είναι μεγάλο, συχνά τα παιδιά ώριμης προσχολικής ηλικίας, σχολικής μα και αυτά που βρίσκονται στην εφηβεία και είναι έτοιμα να εισέλθουν στην ενήλικη ζωή, παρουσιάζουν δυσκολίες που μπορεί να έχουν σε κάποιο βαθμό κοινά χαρακτηριστικά και όχι σπάνια αφορούν:
-Συναισθηματικές διαταραχές: Κατάθλιψη, Δυσθυμία κ.α.
-Αγχώδεις Διαταραχές: Γενικευμένη Διαταραχή Άγχους, Άγχος Αποχωρισμού, Διαταραχές Πανικού με ή χωρίς Αγοροφοβία, Φοβική Διαταραχή, Κοινωνική Φοβία, Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή, Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
-Διπολική Διαταραχή (Μανιοκατάθλιψη)
-Διαταραχή Διαγωγής και Εναντιωτική-Προκλητική Διαταραχή
-Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα(ΔΕΠ-Υ)
-Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος: Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (PDD-NOS)
-Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Νευρογενής Ανορεξία, Νευρογενής Βουλιμία, Επιλεκτική Πρόληψη Τροφής
-Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά
-Νοητική Υστέρηση
-Διαταραχές Μάθησης
-Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού των Κινήσεων
-Διαταραχές Επικοινωνίας και Λόγου
-Διαταραχές Ύπνου
-Διαταραχές Τικ ( Παροδικά Τικς, Σύνδρομο Τourette)
-Eγκόπριση – Ενούρηση
-Σωματόμορφες Διαταραχές
-Ψυχωσικά Επεισόδια
-Διαταραχή Ταυτότητας Φύλου
-Διαταραχές Προσαρμογής
-Διαταραχές από τη χρήση Ουσιών
-Εθισμός στο Διαδίκτυο
ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Συχνότερες δυσκολίες ή διαταραχές ή ψυχιατρικές νόσοι που αφορούν τη διάγνωση, εκτίμηση, αξιολόγηση πριν την έναρξη Ψυχοθεραπείας:
-Άσχημη ψυχολογική κατάσταση
-Ψυχικές ασθένειες: Αγχώδεις Διαταραχές, Κατάθλιψη, Αυτοκαστροφική Συμπεριφορά
-Καταστάσεις κρίσης (Πένθος, Αποχωρισμοί)
-Διαταραχές στις σχέσεις (Διαζύγιο)
-Βασανιστικά υπαρξιακά ερωτήματα
-Συμπεριφορές που δυσκολεύουν έντονα την καθημερινότητα
-Αδυναμία αυτοπαρατήρησης, αναγνώρισης και αποδοχής των δικών συναισθημάτων αλλά και των ανθρώπων με τους οποίους το άτομο αλληλεπιδρά
-Εθισμός στο διαδίκτυο
-Διαταραχή ταυτότητας φύλου
-Μετατραυματικό Στρες